Khamis, 6 Mei 2010

Biskut Dahlia





Baru2 ni tah aper tah tetibe je rajin membuka buku resepi, terdetik kat hati aku nk buat biskut dahulu kala. Hah, ada! biskut dahlia. Mmm, dah lame benor den x pekenan makan kuih nie, time raye rase xpenah pun kami buat, skang nie almaklum la sibuk belaka, makan kuih tunjuk jela.Hehehe...

1. So 1st step aku kene menyediakan bahan biskut yg aku perlukan:

172 gram tepung kastard
100 gram tepung gandum

100 gram aising sugar
172 gram majerin
1 biji kuning telur
1 sudu esen vanila
ceri (sbg hiasan,tapi aku ganti bijan xde ceri da:)

2. panaskan oven dalam suhu sekitar 180 celsius ( agak2 10-20 minit)

3. masukkan gula dan mentega ke dlm mangkuk

4. putar3x........


5.pukul sampai sebati dan menjadi putih

6.masukkan telur dan vanila

7.putar lagi.......


8. masukkankan kedua2 tepung yg telah diayak dan gaul pelahan-lahan

9.jangan gelojoh, masuk ckit2x.....


10.Bila semuanya sudah molek dan sebati, masukkan adunan tu ke dlm paiping bag dan acuan kon ye plak terpulang janji korang picit tue bentuk bunga.

11.masuk aduan lebih kurang suku drpd paiping bag tue jgn banyak2x, nant susah nk paip...
.mcm nie;D

13. semperitkan ke atas dulang

14.bubuh bijan di atasnya

15. bakar lebih kurang 10-15 minit

16. hidangkan dan sajikan diwaktu petang dan lebih syok minum bersama teh panas..Mmmm...nikmatnye:p




SELAMAT MENCUBA!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan